Discussie over nieuwe veerdienst voor Ameland

27 dagen geleden gepubliceerd

In 2029 zal de overheid een nieuwe vergunning verlenen voor de waddenveerdiensten, die momenteel worden onderhouden door Doeksen en Wagenborg. Deze aanbesteding is Europees, wat inhoudt dat ook onbekende partijen, inclusief die uit het buitenland, kunnen meedingen naar deze concessie. Op Ameland is er een initiatief om een eigen veerdienst op te zetten, vergelijkbaar met de situaties op Texel en Terschelling.

Veerdienst in Amelander handen

Het initiatief op Ameland is gericht op het verkrijgen van een veerdienst in eigen beheer. Een soortgelijke situatie bestaat op Texel, waar de rederij TESO actief is. Ook op Terschelling was er tussen 2005 en 2014 een eigen veerdienst, onderhouden door de Eigen Veerdienst Terschelling.

Open gesprek

Op 26 maart wordt er een open gesprek georganiseerd over deze kwestie. Fabian Cock, secretaris van de Amelander Veerdienst en Henk Tameling, schrijver van De slag om de veerboten, zullen onder leiding van Asing Walthaus, een Amelander en voormalig journalist van de Leeuwarder Courant, de vraag bespreken of een eigen veerdienst voor Ameland nodig en mogelijk is. Dit gesprek vindt plaats om 20.00 uur in Eetcafé de Boerderij in Ballum en de toegang is gratis.