Jonge grijze zeehond bevrijd uit groot net op Ameland

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Zeehondenwachters van Zeehondencentrum Pieterburen hebben een jonge grijze zeehond op Ameland bevrijd uit een groot net. De zeehond, die een net bij zich droeg dat groter was dan hijzelf, kon na het los snijden van het net direct vrijgelaten worden in zee. Volgens het Zeehondencentrum was de zeehond niet ernstig gewond.

Stijging aantal verstrikte zeehonden

Het Zeehondencentrum heeft dit jaar al 10 verstrikte dieren waargenomen, een verdrievoudiging vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In 2022 publiceerde dierenarts Anna Salazar Casals van het Zeehondencentrum dat het aantal zeehonden dat verstrikt raakt in 10 jaar tijd verviervoudigd is. Deze trend lijkt dit jaar door te zetten.

In de jaren 2021, 2022 en 2023 ontving het centrum gemiddeld 3 meldingen van verstrikte dieren in januari en februari. Over het hele jaar werden er respectievelijk 23, 40 en 38 verstrikte dieren waargenomen.

Oproep tot actie

Het Zeehondencentrum maakt zich grote zorgen over de toename van dieren die verstrikt raken in netten en ander zwerfafval in zee. Het centrum doet een dringende oproep om maatregelen te nemen tegen zwerfafval in zee.